Raumnes Historielags lokalhistoriske arkiv for Nes

Raumnes Historielags lokalhistoriske arkiv for Nes

13.01.21 13:01 av Lillian Mobæk

Arkivdrøm ble virkelighet i Nes da Raumnes Historielag i 2015 fikk leie bankhvelvet under Amfi-senteret på Årnes. Nå huser arkivet dokumenter, gjenstander, faner, lydfiler, fotografier m.m. fra mer enn 200 ulike arkivskapere, og stadig kommer det noe nytt. Arkivutvalget, ledet av Per Ljøgodt, og mange dedikerte frivillige gjør en fantastisk jobb for å bevare historien.

Les mer
«Bua forteller sin historie»

«Bua forteller sin historie»

21.10.20 22:56 av Lillian Mobæk

«Det er liv og røre på gardsplassen der jeg står i dag, slik det alltid har pleid å være om høsten. Det er innhøstning, og før var det masse folk som holdt på her ute. Men nå er det flere maskiner og durende farkoster enn mennesker.» Slik begynner Albert Hovinds fortelling om bua.

Les mer
Stabbursklokker i Nes - hør podcast

Stabbursklokker i Nes - hør podcast

05.03.20 13:33 av Lillian Mobæk

Museum - et program om norsk historie: Det finnes fortsatt mange gårder i Norge som har tårn med stabbursklokka intakt. I dag er dette en del av vår kulturhistorie. I gamle dager kom de til gårds for å gjøre driften på gården mer effektiv. Og det var alltid kvinnene som kalte arbeidsfolket inn til mat og ut igjen til arbeid.

Les mer
Slekten Blixrud – skrevet av Juel Finstad i 1980

Slekten Blixrud – skrevet av Juel Finstad i 1980

22.08.19 10:19 av Lillian Mobæk

Juel Finstad laget i 1980 et fint håndskrevet hefte om slekten Blixrud. Han begynner historien slik: «Det var en septemberdag i året 1789. På gården Burhoel sto gamle Ole Jørgensen og ventet på at drengen skulle spenne hesten for trillen. Gamle Burholen eslet seg nemlig i dag til Rakkestad tinggård for å få skrevet et viktig dokument. Han begynte å bli gammel nu, Ole, og han ville derfor dele eiendommene sine mellom sønnene.»

Les mer
Anders Heyerdahl – komponist og lokalhistoriker

Anders Heyerdahl – komponist og lokalhistoriker

09.08.18 16:58 av Lillian Mobæk

9. august er det hundre år siden Anders Heyerdahl døde. Han er først og fremst kjent som musiker og komponist fra Aurskog, men var også en betydelig lokalhistoriker, ikke minst gjennom utgivelsen av «Urskogs beskrivelse» med undertittelen «Mennesker, sagn og dagligliv i Aurskog» som ble utgitt allerede i 1882 på Cammermeyers Boghandels Forlag i Kristiania.

Les mer