Litt om seterliv i Nannestad

Litt om seterliv i Nannestad

Publisert av RH Nettredaktør den 30.09.20. Oppdatert 25.08.22.

Nannestad Historielag er et aktivt lag der litt av hvert skjer. Villy Ruud har skrevet om noen av Nannestad-setrene der det en gang var et blomstrende seterliv; på Engelsrudsetra, Nordbysetra og Kringlersetra, og fått fortellinger og bilder fra dem som var der.  

Engelsrudsetra
Det var setring fra 1650 på Ingelsrudsetra ved nordenden av Breisortungen, like ved delet mot Bjørke almenning. Gården Nannestad hadde også dyr der. 
Nordgarn Ingelsrud sluttet med seterbruket i 1920, det siste strusset ble bygd under første verdenskrig og har stått til nå. Dette var felles for de tre bruka, men Arstun hadde eget fjøs.

Margit Lindberg forteller: 
I min ungdom var jeg med mor og far på Engelsrudsetra. Den ligger langt til skogs, om lag 2 timers gange fra bygda. Der var det den gang et gammelt struss med bare ett rom, men noe seinere blei det bygd et nytt, hvor det var kjøkken, soverom og mjølkebu. Det var ikke komfyr, men peis, som vi kalte mur. I muren var det skortre, ei flat jernstang med mange hakk i. Her kunne vi henge kjeler og gryter. I kjøkkenet var det små vinduer.

Her steikte vi vaffel, for det meste ei 12 liters bøtte med røre om dagen. Røra laga vi ta sur mjølk og byggmjøl. Vaffeljerna var små, så det blei ca 100 vafler på bøtta.

I mjølkebua var det glugger. De var ganske små, men litt lys kom inn. På veggene var det hyller, hvor mjølkeringene sto til mjølka var tjukk og rømmen kommet opp.


Les hele artikkelen i PDF-filen nedenfor.

litt-om-seterliv-i-nannestad.pdf