Hipp, hipp, hurra for 17. mai - og Raknehaugen!

Hipp, hipp, hurra for 17. mai - og Raknehaugen!

Publisert av RH Nettredaktør den 16.05.20. Oppdatert 26.08.22.

En liten hilsen på nasjonaldagen fra Raknehaugen, der Jan Freddy Aurstad fra Raknehaugens Venner hilser med flagget. Hvitveisen står fortsatt fint på haugen, og i Ljøgodt-tjernet speiles den vakre naturen. Raknehaugen er motivet i logoen til Romerike Historielag, som i år er 100 år.

Raknehaugen er et gammelt og viktig kulturminne på Romerike. Haugen ligger i Ullensaker kommune, nordøst for Hovin kirke. Diameteren totalt på haugen er ca. 95 meter, og høyden ca. 19 meter. Raknehaugen regnes som Nord-Europas største gravhaug i sitt slag.

Raknehaugen - fra tjern-siden  Raknehaugen - fra Raknehuken-siden

Raknehaugen sett fra tjern-siden (t.v.) og fra Raknehuken-siden.

Utgravninger 
Det er gjennom tidene foretatt flere utgravninger for å finne ut mer om haugen, den første i 1869-70 av arkeolog Anders Lund Lorange (1847–1888). Han kom til bunns i haugen, men fant ingen grav. Han etterlot seg en flaskepost, datert 8. august 1870.

I 1939-40, 70 år senere, foretok arkeolog Sigurd Jebsen Grieg (1894-1973) flere utgravninger, og den 9. august 1940 åpnet han flaskeposten som Lorange hadde skrevet. Grieg fikk avdekket bl.a. hvordan haugen er bygget opp.

I 1993 foretok arkeolog Dagfinn Skre grundigere undersøkelser av haugen, og kunne tidsbestemme tømmeret til år 552 e.Kr. og han antok at 450-600 mann hadde vært med i byggingen av haugen. Inne i haugen ligger tre lag med til sammen 75 000 tømmerstokker i paraplyform – en stokkepyramide.

Bok
I 2016 ble boka Raknehaugen – Nord-Europas største gravhaug. Myter og fakta utgitt. Boka kan kjøpes bl.a. hos Romerike Historielag. Les mer om Raknehaugens historie på www.raknehaugen.no.


Raknehaugens Venner
 
De arbeider jevnt og trutt for å holde området ved Raknehaugen pent og ordentlig, og har fått satt opp Raknehuken der, og flere rasteplasser med bord og benker. Arbeidet med Raknehuken ble gjort på dugnad med hjelp fra Folkemuséet, og byggemåten er fra vikingtida. Huken ble innviet i 2017. Det fine området rundt haugen er mye besøkt av barnehage- og skolebarn, og er til stor glede for mange.

Anne Berit Aurstad, Jan Freddy Aurstad og Odd Mobæk ved Raknehuken

Anne Berit Aurstad, Jan Freddy Aurstad og Odd Mobæk ved Raknehuken.  

Følg med på hva som skjer på Facebook-siden til Raknehaugens Venner 

Hærverk 
For et par dager siden ble det dessverre oppdaget hærverk ved haugen, med ildspåsettelse av villmarkspanel ved Raknehuken, og den fine gjesteboka, som lå i postkassa der, er påtent og helt ødelagt, og også et bord har brannskader. Sørgelig å se sånt, det kunne gått riktig ille med Raknehuken. Saken er skrevet om i Eidsvoll Ullensaker Blad (for abonnenter).

Brannskadet gjestebok og bord  Brannskader ved Raknehuken

Gjesteboka har fått hard medfart, permen er borte, boka ødelagt og bordet brannskadet. Panelet er påtent. 

Dette hærverket er trist å se for alle som bruker området, og særlig for dem som bruker mye tid på å holde stedet i orden.

Alle som besøker dette flotte historiske området må forlate det på en ordentlig måte, for Raknehaugen er et viktig kulturminne for oss alle.


Foto: Lillian
Mobæk. Bildene nedenfor er fra Ljøgodt-tjernet.