«Kongen i tunnelen»

«Kongen i tunnelen»

Publisert av RH Nettredaktør den 09.04.18. Oppdatert 25.08.22.
9. april 1940 er en dramatisk dag for Norge, og på Romerike var det mye som skjedde. Tyskerne bombet Kjeller flyplass, og Kongen og hans følge måtte søke tilflukt i en tunnel ved Lillestrøm stasjon.

Thor Sørheim forteller om «Kongen i tunnelen» 
9. april 1940 angrep Tyskland Norge, blant annet med bombeangrep mot Fornebu og Kjeller flyplasser. Situasjonen var dramatisk for den norske regjering og kongehus, og stortingspresident C. J. Hambro organiserte tidlig på morgenen en flukt for kongehuset, regjeringen og en rekke stortingsrepresentanter til Hamar med tog. Ekstratoget dro fra Oslo Østbanestasjon i 7-tiden, og etter en halvtimes tid ankom det Lillestrøm hvor planen var å bytte lokomotiv. Samtidig ble Kjeller flyplass bombet av tyskerne, og passasjerene på toget ble beordret ned i en gangtunnel som gikk under sporene og ut til dampskipsbrygga. På den tida gikk dampskipet Strømmen i rute mellom Lillestrøm og Sandtangen, lengst sør i Øyeren.

Det sies at Kong Haakon og hans følge tok oppholdet i tunnelen med stor ro, men vi kan bare forestille oss hva som kunne ha skjedd hvis okkupasjonsmakta hadde fått kjennskap til at Norges styresmakter befant seg like ved bombemålet deres. 

Det var ikke bare de kongelige og regjeringen som søkte tilflukt i tunnelen. Andre reisende fikk også stå i sikkerhet mens bombene falt over Lillestrøm. En av dem var en 15 år gammel gutt fra Fetsund som skulle på spilletime i Oslo denne dagen. Han het Harry Kvebæk, og han ble siden en kjent musiker i Norge. Vi husker han også som grunnlegger av Fet lensemuseum.  

Kong Haakon og Kronprins Olav april 1940   Lillestrøm stasjon

----------

Lyriker og lokalhistoriker Thor Sørheim 
Thor Sørheim er lyriker, lærer, journalist, litteraturanmelder og lokalhistoriker, og har utgitt mange diktsamlinger og bøker, bl.a. om Romeriksåsene. Her fotografert under et foredrag i Lørenfallet 9. april 2018, der han fortalte om hendelser på Romerike ved krigsutbruddet og under krigen.