«Berlin - før og nå» - tur i april 2021

«Berlin - før og nå» - tur i april 2021

Publisert av Lillian Mobæk den 25.02.20.
Yngve Leonhardsen arrangerer, i samarbeid med Romerike Historielag, tur til Berlin fra 18. - 22. april 2021.  Se program. Jan Erik Horgen er kontaktperson, se detaljer nedenfor.

«Berlin - før og nå» - program
Reiseperiode: 18.04. - 22.04.2021
Antall plasser: 22
Prisanslag: 10450 kr/person i dobbeltrom. Enkeltromstillegg: 1550 kr.
Påmeldingsfrist: 15. oktober 2020

Dag 1) Søndag 18.04. 
Ankomst Berlin tidlig ettermiddag. Yngve møter på flyplassen. Guidet busstur gjennom Berlin. Vi får et overblikk over byen og passerer bl.a. Bornholmer Str. (den tidligere grenseovergangen der Berlin-muren brast), "Kennedy"-balkongen, "Siegessäule" og andre landemerker og viktige institusjoner i den tyske hovedstaden.
Innsjekk på hotell i nærheten av Kurfürstendamm (som var Vest-Berlins paradegate).
Før middag orienterer vi oss langs Kurfürstendamm, plotter inn ikoniske Gedächtniskirche og legendariske KaDeWe (varehus og i sin tid utstillingsvindu for "Vesten", bokstavelig talt).

Kurfürstendamm


Dag 2) Mandag 19.04.
Første stopp blir Alexanderplatz i tidligere Øst-Berlin, hvor Berlins landemerke nr 1, nemlig tv-tårnet fra DDR-tiden, står.
Fra Alexanderplatz beveger vi oss sakte, men sikkert (til fots og med buss) langs Unter den Linden, forbi Berlins severdigheter: domen med den karakteristiske kuppelen, Museumsinsel, det gjenoppbygde slottet til kongene av Preussen (der hvor Republikkpalasset sto i DDR-tiden), Bebelplatz (med operaen og det unike monumentet over nazistenes bokbål), Gendarmenmarkt, Pariser Platz med Brandenburger Tor. Kaffepause underveis.
Lunsj i ett-, halv to-tiden før vi begir oss tilbake til hotellet via Holocaust-monumentet og Potsdamer Platz (som under den kalde krigen var en tom ørken med Berlinmuren tvers igjennom, og fullstendig nybygget fra 90-tallet av).
Fritid eller alternativt tur med S-Bahn ut til monumentale Olympiastadion fra 1936. Rundtur til fots før S-Bahn tilbake. Middag.

Alexanderplatz  Unter den Linden  Olympiastadion 2015


Dag 3) Tirsdag 20.04.
Vi går en tur gjennom bydel Prenzlauer Berg, som mot slutten av DDR var helt falleferdig, men etter gjenforeningen ble en av byens mest populære adresser. Galopperende boligpriser og fortrengning av "opprinnelige" beboere har de siste årene vært et viktig sosialpolitisk tema i Berlin. Under denne gåturen skal vi gå nærmere inn på denne utviklingen, og hva som gjøres lokalt for å motvirke den.
Så tar vi T-bane og setter kursen nordvestover. I trivelige Alt-Tegel blir det lunsj før en to-timers båttur på en naturlig innsjø, forbi mange grønne øyer og interessante landemerker, delvis langs den tidligere grensen mellom Øst- og Vest-Berlin.
Omvisning i Riksdagsbygningen (Bundestag) på kvelden. Flott utsikt over byen i solnedgang fra taket og glasskuppelen.

Prenzlauer Berg  Bundestag


Dag 4) Onsdag 21.04.
Utflukt med S-Bahn til Oranienburg og Sachsenhausen. Omvisning i det som var en av nazistenes aller første konsentrasjonsleire.
Tilbake i Berlin sentrum besøker ved det flotte anlegget til de nordiske ambassadene. De fem landenes ambassader er alle gruppert rundt et "felles tun". Lunsj.
Fritid eller alternativt besøk i "Bendlerblock" (museet/minnesmerket over den tyske motstandsbevegelsen under nazi-diktaturet). Omvisning. På tilbakeveien tar vi en titt på Kulturforum (som utgjør en viktig del av arkitekturarven i Vest-Berlin, med blant annet Berliner symfonien). Middag.
Sachsenhausen  De nordiske ambassader

Dag 5) Torsdag 22.04.
Fritid før lunsj.
Guidet busstur ut til flyplassen. Vi kjører langs Karl-Marx-Allee (som var DDRs paradegate, med arkitektur i sovjetisk 50-talls-stil), gjennom "hippe" bydel Friedrichshain og gjør et stopp ved "East Side Gallery" (med berømte grafitti-motiver fra rundt 1990 på det lengste gjenværende partiet av Berlin-muren. "Dødskysset" (Erich Honecker og Leonid Bresjnev) er kanskje det mest kjente.
Vi stopper også ved det gedigne monumentet over sovjetiske soldater, som befinner seg i en av Berlins større parker.

Karl Marx Allee  East Side Gallery  Sovjetisk minnesmerke


For mer info og påmelding, kontakt Jan Erik Horgen på tlf. 994 60 856 eller epost.