Velkommen til Romerike Historielag! 
Se videoer fra Romerike Historielag

Se videoer fra Romerike Historielag

Romerike har veldig mye interessant historie fra middelalderen og framover, som må formidles og passes på. Se videoer om årbøkene «Middelalderen på Romerike», «Romerike mot oppgangstider, 1500- og 1600-tallet», bilder fra svunne tider om husmannen og små gamle hus, og husmannsplasser.

Les mer
Ny bok: «Nes 1940-45» av Frits Wahlstrøm

Ny bok: «Nes 1940-45» av Frits Wahlstrøm

I år er det 80 år siden en av de tristeste og mørkeste dagene i nyere norsk historie, da landet vårt ble invadert av verdens sterkeste krigsmakt. Samtidig er det 75 år siden de glade maidagene, da folk i by og bygd feiret i lykkerus slutten på fem års okkupasjon. I dette minneåret har Frits Wahlstrøm fra Årnes, tidligere lærer og journalist, utgitt boken «Nes 1940-45» med undertittel «De mørke årene og den lyse våren». Se video.

Les mer
Godt lesestoff viktig nå - mye bra i gamle årbøker

Godt lesestoff viktig nå - mye bra i gamle årbøker

Romerike Historielag har gitt ut 23 årbøker, den første kom i 1953. Det er mange gullkorn i disse bøkene. Her er et utdrag fra den første årboka - om Ole Walstad fra Nes, som satt på Stortinget i over 30 år, var første ordfører i Nes, og en av mennene bak de etter hvert så kjente Nes kirkeruiner. Fra den andre årboka i 1956 er det et lite utdrag om Romerikske småting, med 1770-årenes skrivemåte. God lesning!

Les mer
SPLEIS på ny vegg til Huset

SPLEIS på ny vegg til Huset

Vi trenger hjelp til å ferdigstille restaureringen av vårt fredede hus. Historielagets Hus blir brukt som samlingssted og serviceinstitusjon for de 17 historielagene på Romerike, og med stadig økende trafikk i huset trenger vi et hus som er vedlikeholdt og bruksvennlig. Husets spennende historie medfører at restaurering må gjøres i følge Riksantikvarens retningslinjer. Bli med og SPLEIS!

Les mer
Sørum kulturpris 2019 til Gro og Asbjørn Langeland

Sørum kulturpris 2019 til Gro og Asbjørn Langeland

Blaker og Sørum Historielags årsmøte hadde en ekstra hyggelig overraskelse på lager i år. Møtet ble holdt på Meierigaarden Kro i Lørenfallet 10. mars med rundt regnet 35 medlemmer tilstede. Det dannet rammen rundt utdelingen av Sørum kulturpris 2019, som denne gang meget vel fortjent gikk til ekteparet Gro og Asbjørn Langeland.

Les mer