Den gang det ikke fantes frysebokser

Publisert av Lillian Mobæk den 22.02.19.
Før i tiden – da det ikke fantes frysebokser – måtte maten konserveres på andre måter. Ingri Winsnes skrev i Romerikstun 1990 en interessant artikkel om hvordan maten ble tatt vare på da. Kanskje noe å tenke på i dag også, i tilfelle strømbrudd?

Isbinger, som var vanlig den gang, var en binge hvor isblokker ble lagret i grov sagflis. Isbingen på Winsnes var på ca. 4 x 4 meter og laget av planker satt rett oppå bakken, slik at smeltevannet kunne sige ut. Isblokkene ble plassert godt dekket av sagflis både over, under og på siden av hvert lag med blokker. Isen ble som regel skåret på ettervinteren.

Les mer i pdf-filen nedenfor.

Isskjæring ved Algarheim meieri. Fra Romerikstun 1990. Bildet viser Fredrik Furusethbråthen, Marius Sigvardsen, Torgeir Sigvardsen og Sigurd Sigvardsen.