Lokalhistoriewiki for begynnere – populært kurs

Lokalhistoriewiki for begynnere – populært kurs

Publisert av RH Nettredaktør den 15.10.21. Oppdatert 25.08.22.

Romerike Historielag inviterte til kurs i bruk av Lokalhistoriewiki på Historielagets Hus 14. oktober 2021. Mange ville delta, så det ble full sal. Marianne Wiig, seniorrådgiver ved Norsk lokalhistorisk institutt, og Steinar Bunæs fra Skedsmo Historielag var foredragsholdere. 

Marianne Wiig fra NLI, Steinar Bunæs, og Frank Solli fra Skedsmo Historielag
Marianne Wiig fra Norsk lokalhistorisk institutt (NLI), Steinar Bunæs og Frank Solli fra Skedsmo Historielag.

I brosjyren som alle fikk, står det: «På Lokalhistoriewiki er alle velkomne til å bidra med bilder, artikler og informasjon om smått og stort som er lokalt og historisk orientert. Wikien drives av Norsk lokalhistorisk institutt ved Nasjonalbiblioteket
Og ellers er det godt forklart hvordan en skal gå fram for å registrere data.

Lokalhistoriewiki-brosjyre
Det som er så fint med lokalhistoriewikien, er at dataene blir liggende så lenge Nasjonalbiblioteket eksisterer, og det antas å være «for alltid».

Marianne Wiig viste noen eksempler på innhold i Lokalhistoriewiki, om både personer og steder, hvordan data kan legges inn, og hvordan en kan søke på ulike måter. 

Marianne Wiig viser data i lokalhistoriewiki, Tom Halvorsen bistårc  Marianne Wiig viser data i lokalhistoriewiki
Marianne Wiig viser data i Lokalhistoriewiki

Alle må registrere seg som bruker for å kunne legge inn data. Ved registrering lages det en brukerside, og en må logge inn med brukernavn. Det er også visse regler som må følges for å legge inn data. Det er ikke nødvendig å ha hele artikkelen ferdig før en begynner å legge inn stoff, nye opplysninger kan legges inn etter hvert.  

Mange kom for å lære om Lokalhistoriewiki   Mange kom for å lære om Lokalhistoriewiki
Mange kom for å lære om Lokalhistoriewiki.

Steinar Bunæs fortalte bl.a. om det store arbeidet som er gjort for å bevare historien om Kjellerhistorien og Kjeller flyplass, og viste også en oversikt over innhold i wikien for Romerike, fordelt etter kommuner. Skedsmo kommune brukte Lokalhistoriewiki i forbindelse med bygdeboka som kom i 2012, flere kommuner burde også gjøre det. 

Steinar Bunæs og Tom Halvorsen   Tom Halvorsen liker kurs :)
Steinar Bunæs og Tom Halvorsen synes kurs er artig. 😀

Takk til Marianne for godt kurs :)  Takk til Marianne for godt kurs :)
Stor takk til Marianne Wiig for godt kurs!

Mye lokalhistorie må reddes. Det er uendelig mye lokalhistoriske data som bør legges inn i Lokalhistoriewiki, så lokalhistorien blir tatt vare på for kommende generasjoner. I disse utbyggingstider er det f. eks. viktig å få nedskrevet historien om våre gamle tettsteder og byggverk som var der.

Kurs i registrering. Et kurs i hvordan data skal registreres i Lokalhistoriewiki var ønsket fra forsamlingen, og Romerike Historielag tar tak i det. Mer info kommer.   

Se lokalhistoriewiki https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Lokalhistoriewiki:Hovedside